Vælg en side

VÆR BEREDT!

Vær beredt! Er spejdernes motto. Som ung spejder betød mottoet intet for mig. Jeg fik måske endda tankerne hen på en Far til fire-film, hvor Lille Per – vandkæmmet og med bare knæ – er parat til at påtage sig ethvert ansvar – stort som småt.

Men jo ældre jeg bliver, desto mere indser jeg, hvor ”beredt” spejderne har lært mig at være. Og hvordan tilgangen gennemsyrer stort set alt, jeg gør her i livet.

Dagens låge er en hyldest til spejderne!

Jeg har været spejder, siden jeg var en lille pige, der kunne starte som ”grønsmutte”. Min mor var spejder, min søster var spejder, og jeg ville også være spejder. Og jeg elskede det fra første færd. Jeg elsker at være i naturen og udforske den; jeg elsker samarbejdet om at løse opgaver og jeg elsker at udforske nye aktiviteter – og dem er der altid mange af ved spejderne.

Da jeg var 14 år blev jeg assistent ved grønsmutterne og siden patruljeleder. På det tidspunkt begyndte jeg min lederuddannelse. Det kan virke fjollet – men noget af det viden, der sidder bedst fast ved mig i dag, har jeg fået på kurser, jeg var på som ung pige. Eller – måske er det ikke så fjollet endda. For spejdernes metode er lige så sikker som ”amen” i kirken. ”Learning by doing”, børn leder børn og vær beredt er nogle af elementerne i det. At lære mens vi er i gang – at udforske og lege os til viden – at have et klart mål og så udtænke aktiviteter, der fører frem til forståelse af pointen – det er så stærk en metode. Jeg vil gætte på, at du – hvis du også har været eller er spejder – sidder og ved lige nøjagtigt, hvad jeg taler om. Bagefter sidder viden på rygraden. Man har viden og man ved, hvordan man skal bruge sin viden.

Som spejder bliver du tildelt opgaver, som udfordrer dig tilstrækkeligt. ”Tilstrækkeligt” som i ”du må strække dig, hvis du skal lykkes”, men også som i ”vi har tillid til, at du kan”. Opgaverne vokser med dig – eller du vokser med opgaverne. Det er også en af grundene, til at spejderne kan afholde store aktiviteter og events, tilrettelagt og gennemført primært af frivillige. Personerne bag er oplært ved spejderne, og de ved, hvad der skal til for at lykkes. Og de ved, at der er tillid til dem.

Som spejder lærer du også at løfte i flok. Nogle gange må du gå forrest, andre gange midt i og atter andre gang bagerst. Noget af det mest værdifulde, jeg har lært ved De grønne pigespejdere, er fleksibilitet omkring min position. I nogle sammenhænge sidder jeg for bordenden og sætter både retning og dagsorden. I andre sammenhænge er jeg den mindst erfarne eller den mindst betydningsfulde og skal varetager opgaver som assistent eller stik-i-rend-dreng. Den fleksibilitet sætter jeg enormt stor pris på. For den betyder, at jeg er glad og tilfreds med mine opgaver – både den dag hvor jeg er leder, og den dag, hvor jeg er assistent.

Og nu, hvor det snart er jul, giver ”vær beredt” mening på en helt særlig måde. Jeg håber, du er ved at være klar til juleaften. At du er beredt 😊

 

🎄Glædelig lillejuleaften🎄